Lijd jij ook? Ik zie veel mensen lijden in onze praktijk. Omdat ze vermoeid zijn, bang of boos zijn. Omdat ze zich tekort gedaan voelen of machteloos.
Negen van de tien keer is er de overtuiging dat de buitenwereld de oorzaak is van het lijden. Een leidinggevende die tekort geschoten is, een echtgenoot die niet deugt, een medewerker die de boel verstiert. Maar ook kunnen we lijden doordat we (vaak niet geverifieerde) overtuigingen hebben. Soms lijden we door onbenoembare oorzaken en heel vaak lijden we door angst. Angst om onze baan te verliezen of onze partner. Angst om niet te voldoen, fouten te maken of er niet bij te horen.
Als we denken dat de buitenwereld ons doet lijden, zijn we slachtoffer en denken we afhankelijk te zijn van een ander of van een situatie. We raken gefrustreerd en soms zeer verbitterd, soms ons leven lang. Onbewust van de sleutel die we feitelijk in handen hebben. Lijden is vaak een gevolg van oordelen, gedachten en overtuigingen. Heel vaak ook van verwachtingen, die overigens vaak niet uitgesproken zijn.
Wij hebben zelf de sleutel in handen om niet meer te lijden. Maar wat is die sleutel dan? De sleutel van lijden naar leiden is bewustwording.
De eerste stap is de realisatie dat wij het zelf zijn die het lijden veroorzaken. Je bent het zelf die de nare situaties creëert waarin je beland. Onbewust natuurlijk. Die situaties creëer je vanuit je wonden, gaten en onbewuste pijn. Als we kunnen zien dat de buitenwereld een reflectie is van onze binnenwereld, dan hebben we al een heel belangrijke stap gezet. Alles wat er in onze buitenwereld gebeurt, is een reflectie van onze binnenwereld. Als we de buitenwereld als onze spiegel zien, dan kunnen we voortdurend leren. We kunnen dan ervaren dat het leven een wonder is en de aarde een magische plek.
Een tweede stap is het besef dat ons lijden vaak een oorsprong heeft in onze kindertijd. Als kind waren we afhankelijk van onze ouders en kregen we vaak niet (meteen) wat we nodig hadden. Hierop hebben we allerlei (weinig behulpzame) patronen ontwikkeld, vaak geheel onbewust. Een veel voorkomend patroon is bijvoorbeeld perfectionisme. De gedachte hierachter is: Als ik maar geen fouten maak, dan word ik wel gewaardeerd. Een ander patroon is het gaan pleasen en jezelf wegcijferen, uit angst dat je niet aardig wordt gevonden. Was het gedrag in je kindertijd wellicht effectief, op latere leeftijd wordt het vaak contraproductief. We raken er oververmoeid van tot burn out aan toe. Of we worden depressief. Pas als we onze patronen kunnen doorzien en los kunnen laten, ja dan kunnen we de stap maken naar volwassenheid. Om echt volwassen te worden hoeven we vaak niet zo veel te doen. Het is veel meer een kwestie van iets laten.
Een derde stap is dat we het onderscheid kunnen maken tussen onze werkelijke aard (noem het ons Hogere Zelf) en onze persoonlijkheid. Het is onze persoonlijkheid die ons vaak in de weg staat. Door onbewustheid, laten we ons leiden door onze persoonlijkheid en niet door ons Hogere Zelf. We kunnen dat ervaren als we bang, boos of machteloos zijn. Onze persoonlijkheid (ons ego) is de veroorzaker van deze gevoelens. We hebben oordelen over een situatie, we piekeren over onze toekomst of we denken dat anderen ons op een bepaalde manier waarnemen. Kortom, onze irrationele gedachten zijn de veroorzaker van onze gevoelens. Ons Hogere Zelf weet wel beter.
Een vierde stap is de bewustwording van de keuzes die we maken. Einstein heeft geconcludeerd dat de meest essentiële keuze die we kunnen maken, is of het leven ons gunstig of ongunstig gezind is. Heb je de overtuiging dat het leven jou een hak wil zetten of durf je te vertrouwen dat het leven het beste met je voor heeft? Ook al veranderen de feiten of omstandigheden niet, het gaat erom hoe jij er tegen aan kijkt. Als je denkt dat het leven jou een hak wilt zetten, ziet jouw leven er totaal anders uit dan als je gelooft dat je kunt vertrouwen dat het leven het beste met jou voor heeft. Ben je je ervan bewust hoe jij leeft? Welke overtuigingen daaraan ten grondslag liggen?
Onze programma’s zijn er op gericht dat de stap gemaakt kan worden van lijden naar leiden. Omdat we zelf het pad van lijden naar leiden hebben gelopen, weten we als geen ander hoe fijn het is als er iemand is die een tijdje met je meeloopt. Vaak is er namelijk moed voor nodig om het oude los te laten, zodat het nieuwe zich kan aandienen. We denken dat we veel verliezen als we loslaten, maar onze ervaring is dat we juist veel winnen. Onze methodieken zijn veelzijdig omdat we gefascineerd zijn door de combinatie van rationele en meer gevoelsmatige, intuïtieve werkvormen. We werken met cognitieve instrumenten als tests en vragenlijsten tot systemische benaderingen als familie- en organisatieopstellingen en lichaamswerk zoals Acces Bars. Maar bovenal zijn wij er, met onze aandacht en intentie om weer beweging te brengen in jouw systeem, zodat je weer zelfstandig verder kunt.
Voel je welkom en neem gerust contact met ons op. Of kijk naar ons aanbod op HEROspirit.nl.
Comentários